Bio-based HPDE sign

Om de uitdagingen van de moderne wereld aan te pakken en de groeiende vraag naar duurzame, circulaire en CO₂-reducerende producten te kunnen beantwoorden, is een transitie naar “Life Cycle Thinking” in de infrasector van groot belang. Polymeren zijn een van de meest gebruikte materialen, maar het grootste deel van de productie is gebaseerd op fossiele (aardolie) grondstoffen. Om de klimaatverandering te helpen neutraliseren is de transformatie naar biobased I'm green™ polyethyleen een zeer bruikbaar alternatief voor fossiele PE.

In een op biomassa gebaseerde productieketen omvat de Cradle-to-Grave LCA alle elementen en activiteiten van toeleveringsketen, winning van biomassabronnen (Cradle), tot het gebruik en de verwijdering van bio-producten (Grave). Het is voor Climate Signs van groot belang dat de winning van biomassabronnen tot het belangrijkste omzettingsproces (biomassa naar brandstof of andere bio-producten) uit een aantal basisvoorwaarden is opgebouwd.

Climate Signs voorwaarden gebruik
bio-grondstoffen

  • Drijfveer is het reduceren van CO₂-emissie en klimaatbelasting met behoud van de bodemvruchtbaarheid en bodemgezondheid;
  • Grondstofefficiëntie waarbij de biomassa volledig, zonder afvalstromen, wordt gebruikt;
  • Biomassa is geen concurrent van de voedselproductie en wordt geproduceerd op basis van internationale wet- en regelgeving m.b.t. duurzaam bodemgebruik en verantwoord land- en watergebruik;
  • Energie-efficiënte processen vinden plaats onder milde omstandigheden, met minimaal gebruik van energie en verlies van warmte;
  • De grondstof moet een 100% biobased oorsprong hebben en zijn voorzien van het ‘I'm green™’ keurmerk;
  • Voor de productie mogen geen natuurgebieden worden gebruikt;
  • De ‘Bagasse’ reststoffen (suikerrietpulp) moeten worden gebruikt voor biomassa energieopwekking of de productie van disposables;
  • De levenscyclusfasen van biomassateelt, oogst, verzameling, voorbehandeling, transport, opslag en conversie en verwijdering moeten een integraal onderdeel van de Cradle-to-Grave LCA zijn; 
  • De biobased PE-grondstof moet dezelfde technische eigenschappen als fossiel PE bezitten;
  • De biobased PE-grondstof moet aan het eind van de technische levensduur 100% recyclebaar, binnen de bestaande afvalstromen, zijn.

Het door Climate Signs geproduceerde biobased honingraat verkeersbord is opgebouwd uit 100% plantaardig Green PE. Green PE is een biobased polyethyleen geproduceerd uit de hernieuwbare grondstof suikerriet. Door deze hernieuwbare grondstof te gebruiken, kunnen we met één ton Green PE tot 3,09 ton CO2 uit de atmosfeer absorberen.

GREEN PE

Helpt om de uitstoot van schadelijke broeikasgassen te verminderen.

Omdat Green PE dezelfde technische en mechanische eigenschappen als fossiel PE heeft, is het goed verwerkbaar en aan het eind van de technische levensduur 100% recyclebaar binnen de conventionele fossiele PE-recyclestromen. Er hoeft hierdoor geen nieuw recycle of retourinname systeem te worden opgezet. De bestaande recyclestromen passen perfect binnen deze duurzame transitie.

De ‘keten’ die Green PE doorloopt (grondbewerking, zaaien, oogsten, transport, bewerking en verwerking) levert als basismateriaal een 100% circulaire korrel met een negatieve voetafdruk van 3,09 kg opgeslagen CO₂ (kg CO₂ eq) op. Deze biobased grondstof kan met recht worden omschreven als een echte CO₂-stofzuiger.

 Voor het productieproces van de honingraat verkeersborden gebruiken we een spuitgietmatrijs. Na het productieproces (spuitgieten), transport en het aanbrengen van een signface (sticker) blijft er van de opgeslagen CO₂ nog 1,5 (kg CO₂ eq) opgeslagen CO₂ over. Het biobased verkeersbord van Climate Signs ‘stoot’ hiermee aanzienlijk minder CO₂ uit dan alle andere in Nederland of in de wereld verkrijgbare verkeersborden.

 Climate Signs levert met de productie van de biobased honingraat verkeersborden een belangrijke innovatieve bijdrage aan de vermindering van CO₂-uitstoot binnen de bewegwijzeringsbranche.

Hightlights bio-based verkeersbord

Laag gewicht met hoge stijfheid;

Hoge slijtvastheid;

Functioneel flexibel (absorberen impactenergie);

Krasbestendig;

Slagvast;

100% plantaardig;

100% recyclebaar;

Geen toxische vulstoffen;

Onderhoudsvrij;

Temperatuurbestendig (-40 tot +80°C);

EN-12899-1 gecertificeerd;