Zaanstad kiest voor verkeersborden van duurzame materialen

De gemeente Zaanstad was de trekker van de regionale verkeersborden aanbesteding vanuit de Metropoolregio Amsterdam. Kernopgave van deze aanbesteding was dat er alleen nog maar duurzame verkeersborden geleverd en geplaatst mochten worden.

We hebben hierbij gekozen voor een 2 sporenaanpak:

Spoort 1: Refurbishing van oude verkeersborden.

De komende vier jaar zullen we naar schatting 80% van de oude aluminium verkeersborden als Refurbished verkeersbord hergebruiken. Economisch afgeschreven maar technisch herbruikbare verkeersborden worden gereinigd en voorzien van een nieuwe signface (stikker). Wanneer een verkeersbord te beschadigd is om opnieuw gebruikt te worden wordt het aluminium in de keten hergebruikt.

Wethouder Duurzaamheid Annette Baerveldt: “Ik ben trots op deze aanpak. We hoeven hierdoor geen nieuwe grondstoffen als aluminium en staal meer te gebruiken. Dat is ook het doel van een circulaire stad, om de aarde niet verder uit te putten.”

Spoor 2: Honingraat verkeersborden

De overige 20% van de benodigde verkeersborden zullen we leveren in een van onze honingraat modellen. Deze verkeersboden zijn gemaakt van biologische of gerecyclede kunststof grondstoffen. De duurzame honingraat verkeersborden moeten aan dezelfde kwaliteitseisen als de traditionele aluminium verkeersborden voldoen. De honingraat verkeersborden zijn volledig CE-gecertificeerd en voldoen hierdoor aan de NEN-3381 en EN-12899 norm.

Wethouder Duurzaamheid Annette Baerveldt: “Als gemeente zijn we druk bezig om onze eigen inkoop te verduurzamen. Dit is een belangrijke stap op weg naar een circulaire stad. Bijna op iedere hoek van de straat vind je een verkeersbord. Op de langere termijn levert dit dan ook een flinke CO2-besparing op.”  

Praktijkvoorbeeld Metropoolregio Amsterdam

Drie samenwerkende gemeentes uit de Metropoolregio Amsterdam kopen de komende vier jaar via een aanbesteding verkeers- en straatnaamborden in. De deelnemende gemeenten willen vooral de bestaande regionale oude verkeersborden hergebruiken en tegelijkertijd innovatieve oplossingen ondersteunen en in de praktijk brengen.  Met ons unieke Plan van Aanpak kunnen we de duurzaamheidsdoelen van de Gemeente Zaanstad niet alleen ondersteunen maar verder versterken. We zorgen voor de optimale balans tussen hergebruikt en innovatie met onze honingraat verkeersborden.